Havets Hus har som mål att öka medvetenheten om den marina miljön och främja en hållbar utveckling av denna. Vi fokuserar på att lära ut om havets ekosystem och dess betydelse, samtidigt som vi betonar vikten av miljön på land. Vår ambition är att tydliggöra dessa samband, sprida den vördnad vi känner för havets viktiga invånare och ekosystem, samt inspirera till handling. Det gör vi genom att erbjuda lärorika och inspirerande upplevelser och sträva efter att leva som vi lär.
Styrande principer
Hållbar konsumtion – Havets Hus ska främja en hållbar konsumtion och produktion av varor eller tjänster.
En stor del av dagens miljöproblem hänger samman med vår konsumtion av varor och tjänster. Vi använder för mycket av jordens resurser och i många fall använder vi inte resurserna på det mest effektiva sättet. Vår konsumtion kan också leda till negativa konsekvenser för den sociala hållbarheten. För att vår konsumtions negativa påverkan ska minska måste vi förändra hur och vad vi konsumerar.
Social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet lika viktiga och ömsesidigt beroende av varandra. Havets Hus ska därför ta hänsyn till samtliga hållbarhetsfaktorer i samband med upphandlingar och inköp samt i samband med de varor och tjänster som verksamheten erbjuder.
Lysekils kommun har bra rutiner för klimatkrav i samband med upphandlingar. I tillägg till dessa kommer Havets Hus att beakta sociala aspekter vilket innebär att varor från vissa länder inte kommer att köpas in. Att i den mån det är ekonomiskt möjligt alltid välja miljömärkt och rättvisemärkta produkter och att alltid ha ett miljövänligt alternativ i utbudet. Detsamma gäller utbudet som är till försäljning i butiken. Vid externa samarbeten ska partners väljas som arbetar för att bidra till en hållbar framtid. En stor del av Havets Hus klimatavtryck består av besökarnas resor till akvariet, därför ska vi lyfta fram hållbara resesätt och uppmuntra till kollektivt åkande. Personalens resor i tjänsten ska alltid i första hand ske med kollektiva alternativ. Energianvändningen ska vara effektiv och även i fortsättningen bestå av återvinning av värme och kyla från saltvattnet, egenproducerad el, fjärrvärme och fossilfri el. Alla fordon och maskiner ska också fortsatt vara fossilfria.
Hållbar natur – Havets Hus ska främja den biologiska mångfalden
En rik biologisk mångfald är en förutsättning för fungerande ekosystem eftersom deras funktion och processer bygger på att det sker ett samspel mellan olika arter som alla har olika roller. Naturen har även ett stort värde för vår fysiska och psykiska hälsa, som en plats för rekreation och källa till välbefinnande. Förlusten av biologisk mångfald är, jämte klimatförändringarna, vår tids största utmaning. IPBES rapport från 2019 visar att populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 69% sedan 1970 och en miljon av världens arter riskerar att försvinna. Om inget görs rubbar vi hela balansen i våra ekosystem, med ännu oöverblickbara konsekvenser.
Havets Hus sak informera om biologisk mångfald, både i akvariet och i den externa kommunikationen. Berätta om vad biologisk mångfald är, varför det är viktigt och vad men kan göra för att främja biologisk mångfald.
Havets Hus ska också, tillsammans med externa partners, bidra genom att föda upp och sätta ut hotade arter. Detta arbete har flera syften och projekten kan ha varianter av dessa: stärka populationerna, öka kunskapen om arterna, öka kunskapen om metoder för uppfödning och utsättning samt att öka medvetenheten i samhället om behovet av att bevara den biologiska mångfalden.
Havets Hus ska också visa exempel från aktuell forskning om havet och den marina miljön, delta i forskningsprojekt och hjälpa besökarna att bidra till forskningsprojekt. För att det vi säljer inte ska skada den biologiska mångfalden ska vi fortsätta att erbjuda palmoljefria produkter till försäljning.
I handling betyder det tex att:
- Vi arbetar för en ökad kunskap om biologisk mångfald, den svenska rödlistan, och vikten av ett levande hav.
- Vi verkar för ett ökat individuellt ansvarstagande för vår miljö genom vår information,
program- och utbildningsverksamhet. - Vi arbetar aktivt med egna bevarande projekt och bidrar i forskningssamarbeten när det är möjligt.
- Allt foder vi serverar våra djur kommer från hållbara bestånd.
- De fordon vi har använder el eller förnyelsebart bränsle.
- Vi vill att våra medarbetare i första hand använder cykel eller kollektivtrafik och för längre resor väljer vi tåget i först hand.
- Vi informerar om och genomför kampanjer för att öka andelen gäster som kommer till oss via kollektivtrafiken.
- Vi söker aktivt efter miljö och rättvisecertifierade varor i butiken och lyfter fram lokalproducerade produkter.
- Vi utbildar all personal i miljö, värdskap, första hjälpen, hjärtstartare och brandrutiner.
- All energi vi använder är fossilfri.
- Vi källsorterar vårt avfall och arbetar aktivt för att minimera avfallet i verksamheten.
- Våra arbetskläder är i huvudsak och alla lägerbarnens tröjor är miljömärkta.
- Vi erbjuder miljöutbildningar till andra företag