Priser 2025
Priser för skolelever och lärare
Skolentré | Pris per elev |
Elever 5-12 år – förskola, låg och mellanstadium | 50 kr |
Elever 13-20 år – högstadium och gymnasium | 75 kr |
Vuxen, elev eller medföljande vuxen | 115 kr |
För ordinarie priser läs mer här |
Upp till 3 lärare och ledsagare/assistenter per klass har fri entré. Övriga lärare och assistenter anställda av skolan betalar samma pris som barnen. Medföljande vuxna betalar vuxenpris.
Lektionspriser
Lektioner | Pris per klass* |
Lektion 45 minuter (max 30 elever) | 950:- |
Laboration 45 minuter ( max 15 elever) | 950:- |
Lektion förskola 20 minuter (max 30 elever) | 600:- |
Guidning 45 minuter (max 15 elever) | 950:- |
Nattvandring | 1900:- / per grupp om 15 elever |
Lektionslåda** | 250:- |
Onlinelektioner och teoretiska lektioner på annan plats än akvariet (25% moms) *** | 1300:- |
Praktiska lektioner på annan plats än akvariet (25% moms) *** | 2500:- |
* priset för teorilektionerna gäller för maximalt 30 elever. För guidningar och laborationer gäller upp till 15 elever och lärare per pass. Större klasser kontaktar Havets Hus gästservice för en offert.
Samtliga priser är inklusive moms, oftast 6%. För lektioner på annan plats än Havets Hus är momsen 25%.
** Hämtning på plats. Lådorna ska returneras inom en månad.
*** För lektioner på annan plats tillkommer färdtidsersättning. Se mer information lägre ner på sidan.
Grupper om minst 20 personer kan få betala mot faktura förutsatt att beloppet överstiger 500 kr och att vi har fått alla fakturauppgifter i god tid innan ert besök. Fakturaavgift 80 kr/faktura. Vi kan skicka e-faktura. Om felaktiga fakturauppgifter lämnats och fakturan behöver göras om tillkommer en avgift om 200 kr/faktura. Påminnelseavgift 80 kr per faktura.
Tänk på att komma i tid till er bokade lektion. Om ni kommer sent kan vi inte garantera att vi kan genomföra hela den lektion som ni har bokat.
Välkommen till Havets Hus skolverksamhet för grundskolan!
I akvariet finns fantastiska möjligheter att lära sig om det rika livet i Västerhavet, och utmaningar som både vi och havet står inför såsom förlust av biologisk mångfald. Våra lektioner och laborationer är anpassade efter läroplanen, och vi blandar praktiska och teoretiska moment. Välkomna!
Havets Hus lektioner och laborationer
Förskola
Lektion
Konstiga djur i havet
Vi lär oss om hur sjöstjärnor, krabbor, snäckor och andra ”konstiga djur” fungerar och lever. Här kan vi ha med oss en mobil klapptank med dessa djur när vi reser ut till skolorna.
Åk 1-3
Lektion
Konstiga djur i havet
Vi lär oss om hur sjöstjärnor, krabbor, snäckor och andra ”konstiga djur” fungerar och lever. Här kan vi ha med oss en mobil klapptank med dessa djur när vi reser ut till skolorna.
Laboration
Hur fungerar vatten?
Vi experimenterar och lär oss om vattnets egenskaper. Vi tittar på vattens olika former samt egenskaper. Vi leker med språngskikt och karamellfärger. Barnen får experimentera och göra egna undersökningar.
Åk 4-6
Lektion
Livets utveckling
Vi delar in havets djur i olika grupper och tittar på hur de är släkt med varandra trots att vissa kan se ganska olika ut. Vi diskuterar hur livet uppstod och utvecklades i havet. Vi blandar teori och övningar.
Konstiga djur i havet
Vi lär oss om hur sjöstjärnor, krabbor, snäckor och andra ”konstiga djur” fungerar och lever. Här kan vi ha med oss en mobil klapptank med dessa djur när vi reser ut till skolorna.
Att leva i vatten
Vi utforskar olika livsmiljöer och anpassningar i havet. Genom övningar diskuterar vi vad för egenskaper som krävs för att leva i havets olika miljöer. Vi tittar hur miljön på land jämfört med i vattnet har gett upphov till olika former och levnadsätt.
Människan och havet
Vi studerar människans påverkan på haven och hållbar utveckling. Vi blandar teori med övningar.
Laboration
Dykfysiologi
Genom praktiska övningar testar vi vår egen puls och muskelstyrka och hur den påverkas av kallt vatten. Eleverna får jämför sig med de marina däggdjuren.
Åk 7-9
Lektion
Livets utveckling
Vi lär oss om hur livet uppstod och utvecklades i havet. Vi diskuterar mångfald och vad som styr evolutionen. Vi funderar på hur man delar in naturen, försöker själva sortera olika organismer.
Sveriges kust och havets ekosystem
Vi diskuterar ekosystem, biologisk mångfald och tittar på hur dessa ser ut utefter Sveriges salta och söta kuster.
Människan och havet
Vi studerar människans påverkan på haven och hållbar utveckling. Vi presenterar dagens utmaningar i havet och diskuterar detta med eleverna. Vi blandar teori med övningar.
Laboration
Dykfysiologi
Genom praktiska övningar testar vi vår egen puls och muskelstyrka och hur den påverkas av kallt vatten. Eleverna får jämför sig med de marina däggdjuren.
Jämförande anatomi
Vi dissekerar marina djur, vi pratar om likheter med andra djur. Vi kan även visa filmer med dissektion av bläckfisk, fisk och havskräfta. Det vi dissekerar används senare som foder.
Har ni ett särskilt ämne ni läser om och vill veta mer om?
Fråga oss så anpassar vi lektionen efter det.
Undervisningsmaterial att låna gratis
Havets Hus lånar ut brickor för Artbingo som kan användas i akvariet.
Besök av Havets Hus på er skola
Havets Hus kan komma och besöka er och genomföra de flesta av våra lektioner. För vissa lektioner har vi med oss ett mobilt klappakvarium med bland annat tagghudingar och kräftdjur.
Pris för en lektion, laboration eller med klappakvarium, 45 min på annan plats 2 500:- .
Pris för en lektion, alla övriga lektioner, 45 min på annan plats 1300:- .
Tillkommer gör färdtidsersättning (enl. eniro + 30 min) 600:-/ påbörjad timma. Priser gäller vardagar mellan 9-16. Övrig tid offereras.
Samtliga priser är inklusive 25% moms.
Havets Hus lektioner online
Havets Hus erbjuder följande lektioner online. Lektionerna är anpassningar av lektioner som i vanliga fall är mer praktiska och som vi erbjuder på plats hos oss på Havets Hus eller i er skola.
Systematik och evolution
Teoretisk lektion där vi går igenom djurrikets utveckling, evolutionens mekanismer och egenskaper hos de större djurgrupperna. Vi försöker alltid avsluta med en frågestund där eleverna kan fråga våra experter.
Passar grundskolan årskurs 6 till gymnasiet, materialet anpassas efter ålder och grupp.
Dissektion av Bläckfisk
Vi visar en inspelad film när vi dissekerar en bläckfisk. Under filmen berättar vi om bläckfiskens olika delar och funktioner. Vi pratar också generellt om bläckfiskens släktskap med andra djur och dess evolutionära utveckling. Före, under tiden och efter filmen finns det tid att fråga och prata med våra experter om det marina livet. Vi har också dissektioner med fisk och havskräfta. Denna lektion kan kombineras med dissektion av bläckfisk här på Havets Hus eller på plats i skola om det går att genomföra.
Passar grundskolan årskurs 6 till gymnasiet, materialet anpassas efter ålder och grupp.
Att leva i havet
Teoretisk lektion om biotoper i havet. Vi går igenom havets vanliga miljöer/biotoper och pratar vad som gör dem unika. Vi informerar mest om den svenska miljön och pratar om skillnader och likheter.
Passar grundskolan årskurs 6 till gymnasiet, materialet anpassas efter ålder och grupp.
Människan och havet
Vi lär oss om den övergripande mångfald som finns i havet, ekonomiska möjligheter bakom unika anpassningar, hotbilder samt kikar på de miljömål och samhällsstrukturer som avser att skydda vår miljö. Övergödning och andra problem: Vi studerar källorna till övergödning samt effekter av övergödning och andra miljöproblem på havet och dess invånare. Vi försöker alltid avsluta med en frågestund där eleverna kan fråga våra experter.
Passar grundskolan årskurs 6 till gymnasiet, materialet anpassas efter ålder och grupp.
Guidning i akvariet
Vi guidar i akvariet och pratar om djur på Sveriges västkust. Vi går in på olika miljöer, miljöhot och typiska kännetecken för svenska marinaekosystem. Undertiden vi guidar uppmanar vi eleverna att fråga våra experter. Beroende av ålder och antal tillfällen så kan vi anpassa centralt innehåll.
Erbjuds som:
1 lektion 45 min
Vi går lättare igenom vårt material och försöker hinna med en frågestund i slutet.
2 lektioner 45+45 min
Vi går djupare in i materialet och vi har en frågestund i slutet. Förbered gärna frågor!
Passar alla åldrar, materialet anpassas efter ålder och grupp.
Momsatsen för onlinelektioner är högre än för lektioner på plats på Havets Hus och lektionerna är dyrare.
Boka gratislektion genom Sambio-projektet
Sambio är ett regionalt samverkansprojekt för att sprida engagemang för biologisk mångfald bland grundskoleelever (åk F-6). Läs mer här vad det innebär och hur det kan bokas. Projektet finansieras av Västra Götalandsregionen.
För er i närområdet, sök stöd från Västra – Götalandsregionen
Det är möjligt att söka stöd från Västra Götalandsregionen (arrangörsstödet) för er resa och ert besök. Det finns två olika stöd som går att söka: Resestöd samt subvention av entréavgift/guideavgift.
När Havets Hus besöker er på er skola är det möjligt att söka omkostnadsstöd. Omkostnadsstödet finns för att ingen kommun ska behöva betala mer på grund av sitt geografiska läge. Omkostnadsstödet täcker hela kostnaden för resor och eventuellt boende och traktamente.
Det är den kommunala samordnaren som avgör om stöd kan betalas ut. Läs om stöden och se vem som är er kommunala samordnare.
Mer om Om Kulturkatalogen Väst | Kulturkatalogen (kulturkatalogenvast.se)
OBS! Skolaktiviteterna måste bokas minst två veckor i förväg!
Medhavd fika
Kontakta gästservice innan ert besök för att få veta vilken lokal ni kan använda för ert medhavda fika. Gästservice når ni på havetshus@havetshus.se eller 0523-668161.
Bokning
För att boka, kontakta Havets Hus gästservice via e-post: havetshus@havetshus.se. Telefonnummer: 0523-668161 eller 070-6600252.
Fler kontaktuppgifter finns här.
Till sist…
Material framtaget i projektet Marine Mammals science education finns här: https://www.havetshus.se/besok-oss/marine-mammals-science-education/